Avortul – moft sau necesitate?

O pacienta mi-a sugerat ca am putea vorbi despre avort in termeni de “moft” sau “necesitate”. Haideti sa dam curs invitatiei si sa ne spunem parerea in legatura cu un subiect atat de controversat. S-a vorbit despre aceasta in termeni de valori morale, etica, statistici sau mai feminist: drepturile femeii.

Sa nu uitam insa riscurile la care se expune si implicit si le asuma orice femeie care se hotaraste sa recurga la avort. Pe de alta parte, exista tot mai multe femei care apeleaza la lungi si istovitoare tratamente de fertilizare.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, avortul este intreruperea accidentala sau provocata a starii de graviditate, inainte ca fatul sa poata trai in afara organismului matern. Daca ma intrebati ce cred despre subiectul propus, trebuie sa va spun ca prefer sa asist o gravida la nastere decat sa fac o intrerupere de sarcina. Cu toate acestea exista situatii cand femeia sufera de afectiuni

grave ce pot fi accentuate de catre sarcina (conducand uneori la deces) si atunci o intrerupere de sarcina este de dorit.

In cazurile in care sarcina se opreste

in evolutie, se descopera malformatii ale fatului incompatibile cu viata sau cel putin cu o viata fara handicap din nastere, se recomanda avortul. In ceea ce ma priveste, pentru toate celelalte situatii, indiferent cat de dificile ar parea ele, exista metode contraceptive pe care le puteam aplica si sa evitam astfel luarea
unor decizii grele.

Fara a face pe moralistul va spun ca nu incurajez femeile sa recurga la intreruperea provocata a sarcinii, din contra. O consultatie de planificare familiala este benefica in acest sens, mai ales la inceputul vietii sexuale si ori de cate ori ne schimbam planurile in ceea ce priveste familia si urmasii. Ne expunem astfel mult mai putin unei sarcini nedorite. Astazi, gama de metode contraceptive este atat de vasta si de variata incat este aproape imposibil sa nu gasiti una care sa vi se potriveasca: de la contraceptive orale combinate, plasture, la dispozitive intrauterine (sterilet), inele vaginale, tablete spermicide, prezervative.

Ce parere aveti?

Comentarii pentru Avortul – moft sau necesitate?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *