A fi sau a nu fi insarcinata?!

Indiferent care sunt motivele care va imping sa aflati daca sunteti sau nu insarcinata, incarcatura emotionala este foarte puternica. De aceea, pe cat posibil, alegeti sa cautati raspunsul la aceasta intrebare intr-un moment in care puteti sa acceptati oricare dintre variante. (M-a impresionat optimismul si perseverenta unei cunostinte care, dupa lungi si istovitoare tratamente de fertilitate, astepta de curand rezultatul unei fertilizari in vitro. Mi-a spus ca indiferent care va fi acesta, ea este pregatita in egala masura sa mai incerce sau sa-si duca sarcina la termen. Bucuria mea a fost si mai mare cand am simtit emotia cu care ma anunta ca este insarcinata.) Spun asta pentru ca veti fi tentata sa interpretati semnele corpului in asa fel incat sa raspunda afirmativ dorintei Dumneavoastra (oricare ar fi aceasta) si este posibil sa va inselati sau sa va bucurati inainte de vreme: pentru multe femei semnele precoce ale sarcinii seamana surprinzator de

mult cu cele ale sindromului premenstrual. De aceea, inainte de a programa vizita la ginecolog, cel mai la indemana este sa faceti un test de sarcina.

Testele de sarcina efectuate acasa sunt niste instrumente fantastice, de mare acuratete atunci cand sunt efectuate corect si la momentul potrivit. Exista doua tipuri de test de sarcina:

  • test de sarcina pe baza urinei recoltate
  • test de sarcina pe baza unei mostre de sange

Modul dupa care functioneaza acestea este unul destul de simplu, testele de sarcina avand un marker care detecteaza prezenta unui hormon– gonadotropina corionica umana (hCG) produsa de placenta sau precursorii sai. Acest hormon, numit si hormon de

sarcina, se secreta numai in cazul in care femeia este insarcinata. Concentratia de hCG creste in primele 8 – 10 saptamani de sarcina. HCG poate fi detectat in serul matern din momentul implantarii ovulului; hCG se poate detecta incepand cu aproximativ 7 – 8 zile de la fecundare in singe si dupa aproximativ 14 zile in urina.

Spre deosebire de testele de urina, testele de sange pot sa depisteze o sarcina mult mai devreme (in primele 7 – 8 zile de la ovulatie). Exista 2 tipuri de teste de sange: unele cantitative (foarte precise, care depisteaza cantitatea exacta de hormon de sarcina din sange) si unele calitative (au cam aceeasi acuratete ca si testele efectuate din urina, ele sesizand doar prezenta sau absenta hCG in sange, nu cantitatea exacta a acestuia). De cele mai multe ori acest gen de test se face in cabinetele medicale. Testele de urina, pot sa depisteze sarcina, cel mai devreme, abia dupa 14 zile. Cantitatea de hCG – hormonul masurat de testele de sarcina – variaza considerabil in urina de la o femeie la alta in orice zi dupa implantare.

Majoritatea testelor de sarcina ce se efectueaza acasa pretind a avea o acuratete de 97 – 99% si ca se pot folosi chiar si in ziua in care trebuia sa apara menstruatia. Insa, un studiu publicat in 2004 in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie a aratat ca cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina este cam la o saptamana dupa momentul in care ar fi trebuit sa vina menstruatia (21 – 22 zile de la ovulatie). Altfel, daca nivelul este scazut, s-ar putea ca testul sa nu detecteze prezenta hCG si aceasta duce la un test fals negativ – sarcina exista dar testul este negativ. Este foarte important sa nu faceti testul prea repede.

Cele mai multe femei care doresc sa-si faca un test de sarcina, prefera sa-si procure de la farmacie kitul care da rezultatul pe baza unei probe de urina. Aceste teste se manevreaza cu usurinta, sunt cele mai comode, sunt ieftine, iar procentul de siguranta este ridicat daca sunt efectuate corespunzator. Unele dintre teste se fac prin imersarea hartiutei cu indicator intr-un recipient cu urina , iar altele prin picurarea urinei intr-un anumit locas. Rezultatul poate fi marcat prin culoare (de obicei exista 2 liniute, una de control si alta care specifica prezenta hormonului), prin semnele “+” (sarcina prezenta) sau “-” ( sarcina absenta). Timpul de asteptare si modul in care e afisat rezultatul depind de fiecare test in parte, de aceea este recomandata citirea instructiunilor de folosire Din fericire, toate testele vin insotite de instructiuni de folosire si de citire a rezultatelor. Cel mai indicat este sa se foloseasca probe din prima urina de dimineata, cand concentratia de hCG este mai mare decat pe parcursul zilei. Ar mai fi de spus ca pentru a obtine un rezultat

cat mai aproape de adevar testul de sarcina trebuie sa fie in termenul de valabilitate, sa fie pastrat cu ambalajul intact, in conditii de temperatura si umiditate specifice si sa fie efectuat si interpretat conform instructiunilor care il insotesc.

Indiferent de rezultatul testului de sarcina, este indicat ca acesta sa

fie repetat dupa 2-3 zile, iar daca rezultatul de la ambele teste de sarcina coincid si sunt negative, este sigur peste 99% ca nu sunteti insarcinata, iar daca testele de sarcina sunt pozitive este cazul sa consultati un medic ginecolog si sa faceti planuri pentru copil. Daca testele nu sunt concludente (unul pozitiv si unul negativ sau colorarea liniutei nu este foarte clara) e cazul sa consultati un medic ginecolog – este posibil sa fi avut o pierdere de sarcina foarte precoce. Expertii estimeaza ca 20 – 30% din totalul sarcinilor se termina cu o pierdere de sarcina, asa ca din nefericire acest lucru este destul de obisnuit. Daca urmati un tratament pentru infertilitate care foloseste hormonul hCG, testul de sarcina poate sa nu fie valabil, pentru ca medicamentele pe baza de hCG pot influenta aceste teste.

Consultul medicului ginecolog pentru confirmarea sarcinii este concretizat printr-un examen clinic ginecologic si efectuarea unei

ecografii care poate detecta vizual ovulul fecundat, si chiar poate vedea daca acesta se dezvolta normal in uter sau este o sarcina extrauterina.

Testele de sarcina sunt utilizate de foarte multe femei, iar majoritatea se declara multumite de eficienta acestora. Incertitudinea prezentei unei sarcini apasa asupra psihicului femeii, indiferent daca aceasta isi doreste sau nu o sarcina. Efectuati testul de sarcina, oricare ar fi tipul de test folosit, pentru a afla daca sunteti sau nu insarcinata, pentru a scapa de stres si eventual a va pregati sufleteste pentru viitoarea sarcina.

Comentarii pentru A fi sau a nu fi insarcinata?!

Author’s gravatar

Simona Petrut

23 februarie 2009

Buna ziua.Am trecut de curand prin aceasta experienta:a fii sau a nu fii insarcinata.Emotiile sunt puternice,si inainte de a face testul,si dupa.Era nerabdarea de dupa o fertilizare in vitro.Chiar daca medicul mi-a recomandat un test de sarcina din sange intr-o anumita zi, nerabdarea m-a impins sa fac inainte cu o zi un test de sarcina din urina.E greu de povestit ce am simtit atunci cand am vazut doua liniute.Totusi incercam sa raman cu capul pe umeri,si sa astept rezultatul din ziua urmatoare a testului din sange. SUNT INSARCINATA

Author’s gravatar

diana

1 octombrie 2009

Buna ziua. Eu si sotul meu ne gandit sa facem un copil in viitorul apropiat. mi-am facut unele analize recomandate de doctorul de familie si am facut si un consult la doctorul ginecolog. Se pare ca am o infectie urinara si chiste de lamblii. Am facut tratament….dar antibioticele mi-au declansat candida. cum fac tratament pt candida si apoi imi refac analizele. As dori sa imi spuneti daca nu am scapat de lamblii…credeti ca este un pericol pt viitorul copil.
Multumesc mult

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

7 octombrie 2009

Stimata Doamna,

in general, tratamentul lambliazei se face cu antibiotice teratogene (produc malformatii la fat) mai ales daca este administrat in primele 12 saptamani de sarcina. Asadar este recomandata rezolvarea acestei probleme inainte de sarcina.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

Ioana

29 noiembrie 2009

A fi insarcinata…e ceva unic in viata.Pe toata perioada sarcinii m-am bucurat din plin de toate clipele frumoase,eram mandra de burtica mea mai ales sa vad si sa simt cum acea mogaldeata din burtica da din picioare si face tumbe.
Acum acea mogaldeata care de fapt e o minune a vietii mele, o tin in brate si o pup toata ziua. De ziua mea,am primit cel mai dureros cadou…dar cel mai frumos si pretios, o mica printesa pe care o iubesc din tot sufletul.
Multumesc domnule doctor ca m-ati ajutat sa trec cu bine de nastere si acum pot sa ma bucur de acest cadou minunat.Dumnezeu sa va rasplateasca si sa va binecuvinteze.

Author’s gravatar

edit

22 ianuarie 2010

Am 24 ani si as dori cat mai curand sa am bebe,dar as vrea sa ma si vaccinez pentru cancerul de col uterin.Intrebarea mea este daca as putea sa ma vaccinez in timpul alaptarii,sau e mai indicat inainte sa raman insarcinata?(Pana la ce varsta ma pot vaccina?)
Multumesc si astept raspunsul!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Articole