Chistul ovarian functional (spre deosebire de chistul ovarian organic) este o formatiune de peste 3 cm la nivelul ovarului, cu un continut lichidian clar, ce se formeaza
prin dereglari hormonale ova
riene. Apare cel mai frecvent la femeile tinere, in plina activitate sexuala si mult mai rar in menopauza. De obicei, nu se manifesta prin simptome, descoperirea sa fiind rezultatul unei ecografii ginecologice de rutina.
Acest diagnostic nu reprezinta un motiv major de ingrijorare intrucat nu se transforma in cancer. Uneori, chistul ovarian functional determina simptome ca mici singerari in afara perioadei menstruale, intarzieri menstruale, dureri in partea
inferioara a abdomenului mai accentuate spre stanga sau spre dreapta in functie de localizarea chistului. Aceste simptome alerteaza femeia si determina solicitarea unui consult ginecologic ce evidentiaza chistul.
In unele cazuri, prezenta chistului este dezvaluita de complicatii ale sale: torsiunea (rasucirea), ruptura chistului sau hemoragia in interiorul chistului. In aceste situatii simptomele sunt foarte zgomotoase: durere intensa si aparuta brusc in abdomenul inferior, greturi, varsaturi, senzatie de ameteala si de lesin. Pacienta solicita un consult ginecologic de urgenta ce evidentiaza complicatia chistului si determina rezolvarea de urgenta a cazului.
Depistarea intimplatoare a unui chist ovarian functional nu necesita administrarea obligatorie a unui tratament. Uneori, expectativa conduce la disparitia spontana a chistului in 1-2 luni. In caz contrar, tratamentul cu anticonceptionale orale timp de 3-6 luni determina in marea majoritate a cazurilor resorbtia chistului si prevenirea complicatiilor posibile si a recidivelor.
Tratamentul chirurgical este rezervat chisturilor rezistente la tratament medicamentos,
chisturilor de mari dimensiuni si celor complicate. Se practica chistectomia (extirparea chistului) pe cale laparoscopica sau clasica, pastrandu-se partea sanatoasa a ovarului. Daca intreg ovarul este transformat chistic se efectueaza ovarectomia (extirparea ovarului).
Torsiunea (rasucirea) chistului poate antrena si rasucirea trompei uterine ce determina modificari locale grave ce obliga ginecologul sa efectueze anexectomia (extirparea atit a ovarului cu chist cit si a trompei uterine). Chisturile se pot rupe, frecvent dupa un raport sexual, producandu-se hemoperitoneul (singe in cavitatea abdominala) ce pune in pericol viata pacientei si determina interventia chirurgicala de urgenta.
Avind in vedere lipsa
simptomelor in multe cazuri de chist ovarian si posibilele complicatii cu un potential evolutiv grav, controalele ginecologice anuale devin imperios necesare. Aceste controale de rutina depisteaza precoce chisturile ovariene si determina luarea celei mai bune decizii terapeutice in vederea
evitarii complicatiilor si vindecarii.
Buna ziua domnule doctor,
numele meu este George si am probleme cu sotia mea, pentru a intelege cat mai bine o sa va spun pe scurt ce s-a intamplat: in urma cu 6 ani in urma unor dureri ce pareau a fi de la apendic a fost la medic sa se opereze si s-a decsoperit un chist pe ovarul drept, ovar care i-a fost inlaturat, a urmat tratament cu Diane si pana acum o luna nu a mai avut probleme.
In urma cu o luna a fost la control si s-a descoperit un chist de 4 cm pe ovarul stang si alte 2 mai mici, in decurs de o saptmana chistul mare a evoluta la 7/5 cm fiind necesara operatia laparoscopica, la 10 zile de la operatie in timpul controlului s-a decsoperit un alt chist de 3 cm, i s-a recomandat anticonceptionale, in urma controlului facut ieri 06.02 la 5 zile de la celalalt control s-a descoperit marirea chistului la 5cm si aparitia altor 2 mai mici.
In acest moment nu stim ce sa facem, vrea sa pastreze ovarul pentru ca are 31 ani si inca nu avem copii.Chisturile operate erau lichide si dermoide. Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru ca nu stim pe ce drum sa apucam… tratament naturist, bioenergie (sotia nu crede in aceste chestii) Am vrea sa stim ce putem face, e nevoie de un consult la un medic endocrinolog pentru a satbili care este hormonul care afecteaza aceste cresteri sau…
Sincer nu stim… va rog din suflet sa ne ajutati.
Multumesc anticipat.
George