Chistul ovarian functional

Chistul ovarian functional (spre deosebire de chistul ovarian organic) este o formatiune de peste 3 cm la nivelul ovarului, cu un continut lichidian clar, ce se formeaza

prin dereglari hormonale ova

riene. Apare cel mai frecvent la femeile tinere, in plina activitate sexuala si mult mai rar in menopauza. De obicei, nu se manifesta prin simptome, descoperirea sa fiind rezultatul unei ecografii ginecologice de rutina.

Acest diagnostic nu reprezinta un motiv major de ingrijorare intrucat nu se transforma in cancer. Uneori, chistul ovarian functional determina simptome ca mici singerari in afara perioadei menstruale, intarzieri menstruale, dureri in partea

inferioara a abdomenului mai accentuate spre stanga sau spre dreapta in functie de localizarea chistului. Aceste simptome alerteaza femeia si determina solicitarea unui consult ginecologic ce evidentiaza chistul.

In unele cazuri, prezenta chistului este dezvaluita de complicatii ale sale: torsiunea (rasucirea), ruptura chistului sau hemoragia in interiorul chistului. In aceste situatii simptomele sunt foarte zgomotoase: durere intensa si aparuta brusc in abdomenul inferior, greturi, varsaturi, senzatie de ameteala si de lesin. Pacienta solicita un consult ginecologic de urgenta ce evidentiaza complicatia chistului si determina rezolvarea de urgenta a cazului.

Depistarea intimplatoare a unui chist ovarian functional nu necesita administrarea obligatorie a unui tratament. Uneori, expectativa conduce la disparitia spontana a chistului in 1-2 luni. In caz contrar, tratamentul cu anticonceptionale orale timp de 3-6 luni determina in marea majoritate a cazurilor resorbtia chistului si prevenirea complicatiilor posibile si a recidivelor.

Tratamentul chirurgical este rezervat chisturilor rezistente la tratament medicamentos,

chisturilor de mari dimensiuni si celor complicate. Se practica chistectomia (extirparea chistului) pe cale laparoscopica sau clasica, pastrandu-se partea sanatoasa a ovarului. Daca intreg ovarul este transformat chistic se efectueaza ovarectomia (extirparea ovarului).

Torsiunea (rasucirea) chistului poate antrena si rasucirea trompei uterine ce determina modificari locale grave ce obliga ginecologul sa efectueze anexectomia (extirparea atit a ovarului cu chist cit si a trompei uterine). Chisturile se pot rupe, frecvent dupa un raport sexual, producandu-se hemoperitoneul (singe in cavitatea abdominala) ce pune in pericol viata pacientei si determina interventia chirurgicala de urgenta.

Avind in vedere lipsa

simptomelor in multe cazuri de chist ovarian si posibilele complicatii cu un potential evolutiv grav, controalele ginecologice anuale devin imperios necesare. Aceste controale de rutina depisteaza precoce chisturile ovariene si determina luarea celei mai bune decizii terapeutice in vederea

evitarii complicatiilor si vindecarii.

Comentarii pentru Chistul ovarian functional

Author’s gravatar

George

7 februarie 2009

Buna ziua domnule doctor,

numele meu este George si am probleme cu sotia mea, pentru a intelege cat mai bine o sa va spun pe scurt ce s-a intamplat: in urma cu 6 ani in urma unor dureri ce pareau a fi de la apendic a fost la medic sa se opereze si s-a decsoperit un chist pe ovarul drept, ovar care i-a fost inlaturat, a urmat tratament cu Diane si pana acum o luna nu a mai avut probleme.

In urma cu o luna a fost la control si s-a descoperit un chist de 4 cm pe ovarul stang si alte 2 mai mici, in decurs de o saptmana chistul mare a evoluta la 7/5 cm fiind necesara operatia laparoscopica, la 10 zile de la operatie in timpul controlului s-a decsoperit un alt chist de 3 cm, i s-a recomandat anticonceptionale, in urma controlului facut ieri 06.02 la 5 zile de la celalalt control s-a descoperit marirea chistului la 5cm si aparitia altor 2 mai mici.

In acest moment nu stim ce sa facem, vrea sa pastreze ovarul pentru ca are 31 ani si inca nu avem copii.Chisturile operate erau lichide si dermoide. Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru ca nu stim pe ce drum sa apucam… tratament naturist, bioenergie (sotia nu crede in aceste chestii) Am vrea sa stim ce putem face, e nevoie de un consult la un medic endocrinolog pentru a satbili care este hormonul care afecteaza aceste cresteri sau…

Sincer nu stim… va rog din suflet sa ne ajutati.
Multumesc anticipat.
George

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

9 februarie 2009

Stimate domnulele George,

situatia sotiei dumneavoastra este delicata si complexa in acelasi timp, asa incit un raspuns adecvat se poate formula doar dupa o consultatie (cu toata documentatia anterioara la dumneavoastra: bilete de iesire din spital, retete… etc.). Totusi, continuarea tratamentului cu contraceptive orale combinate (COC) cel putin pina la o intilnire “face to face”, o consider oportuna.

Chisturile functionale au in general un aspect lichidian si raspund la tratament cu COC in timp ce chisturile dermoide necesita tratament chirurgical. Asadar tratamentul este diferentiat in functie de natura chistului. Uneori, administrarea prelungita a COC (minim 3 luni), schimbarea tipului de COC pot avea efecte favorabile asupra chisturilor functionale. Nu am informatii referitoare la perioada de timp in care sotia dumneavoastra a urmat tratamentul, daca a fost continuu sau intrerupt, daca a fost cu diferite tipuri de COC etc.

Stabilirea unei conduite terapeutice particularizate pentru cazul sotiei dumneavoastra necesita asa cum am mai spus o consultatie prealabila.

Multa sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

Catalina Hutanu

5 iunie 2009

Marius, felicitari pt site, e excelent!
Spor la treaba si garzi usoare :)!
Catalina

Author’s gravatar

Maria

29 iulie 2009

Buna ziua, domnule doctor
as dori sa stiu daca dvs. recomandati cauterizarea in cazul unei rani pe colul uterin sau tratament cu ovule

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

29 iulie 2009

Stimata Doamna/Domnisoara Maria,

alegera modalitatii de tratament a unei “rani” a colului uterin este dependenta de mai multi factori: rezultatul testului Babes – Papanicolaou, prezenta/absenta unei infectii vaginale asociate, urmarea sau nu a unor tratamente anterioare, dimensiunea si aspectul leziunii etc. Toti acesti factori sunt evaluati in cursul unei consultatii.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

angela

26 septembrie 2009

Buna ziua!
Felicitari si multumim pentru toate lucrurile frumoase pe care le faceti pentru noi!
As dori sa aflu daca in cabinetul dvs se face ecografia sanului. Am fost depistata in urma unei astfel de ecografii la Cluj cu multiple chisturi la ambii sani. Mentionez ca am 30 ani si sanii ma dor tot timpul cu exceptia primelor 5-6 zile ale ciclului.Nu am acordat mare importanta , nici n-am luat vreun tratament.
Ce se intampla cu aceste chisturi? Multumesc anticipat si multa sanatate!

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

19 octombrie 2009

Stimata Doamna/Domnisoara Angela,

pana in prezent, nu mi-am propus sa realizez ecografii de san, aceaste fiind apanajul medicului specialist in imagistica medicala. Nu exclud insa pe viitor realizarea acestui tip de ecografie in cadrul cabinetului.

Evolutia chisturilor la san (si nu numai) depinde de tipul acestora, iar analiza lor incepe cu imaginea lor ecografica. Asadar, in functie de tipul lor, pentru unele se recomanda tratament medicamentos iar pentru altele tratament chirurgical.

Informatiile puse la dispozitie sunt extrem de vagi si generale, motiv pentru care va recomand sa urmati indicatiile primite in urma ecografiei si sa tineti sub supraveghere chisturile mamare (control periodic pentru a cunoaste evolutia lor).

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu

Author’s gravatar

marcela

10 ianuarie 2010

Buna ziua! Sunt insarcinata in 30 de saptamani si as dori sa va intreb despre vaccinul inpotriva virusului ah1ni ca ne recomandati. Mentionez ca am o sarcina normala fara probleme. Va multumesc.

Author’s gravatar

Dr. Marius Morariu

16 ianuarie 2010

Stimata Doamna Marcela,

conform studiilor Ministerului Sanatatii, gravidele reprezinta o grupa cu risc crescut de a face forme severe de gripa porcina (virus A/H1N1). In consecinta se recomanda vaccinarea gravidelor in trimestrul II si III de sarcina.

Multa Sanatate!
Dr. Marius Morariu


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Articole