Saptamana 3

Ovulul si sperma s-au intalnit si incepe o calatorie fascinanta de 7 – 10 zile inspre uter. Sarcina dumneavoastra este un zigot (oul fecundat), o colectie de celule care se divid rapid, va fi un blastocist pentru cateva zile, apoi se transforma in embrion, apoi in fetus, apoi … intr-un copil!
Aceasta este abia a treia saptamana de sarcina si in general sunteti libera sa va duceti la indeplinire obiceiurile zilnice in afara cazurilor in care medicul dumneavoastra va recomanda altceva. Nu exista schimbari notabile la exteriorul corpului, totusi, in interior, corpul sufera o gama larga de schimbari. Acestea vor avea tendinta sa strice echilibrul hormonal feminin ceea ce poate duce la frecvente schimbari de stare. Incercati sa pastrati o stare de spirit pozitiva si sa va feriti de depresie si suparari, deoarece in timp acestea risca sa afecteze copilul.

Ce se intampla

In aceasta saptamana, zigotul se divide in sute de celule si acum se numeste blastocist si se prezinta ca o cavitate umpluta cu fluid, greu vizibila insa. Intre ziua 4 si 7 de la fecundare, blastocistul se fixeaza de peretele uterin (endometru), fixare esentiala pentru continuitatea sarcinii. Odata ce acest ghem de celule (denumit blastocist) se localizeaza in uter, o parte din el se va transforma in placenta si va incepe sa produca un hormon HCG (gonadotropina corionica umana, un hormon al sarcinii) care le comanda ovarelor sa nu mai elibereze ovule si determina cresterea productiei de estrogen si testosteron (care impiedica uterul sa elimine mucoasa – impreuna cu micul ei pasager – si stimuleaza cresterea placentei). HCG este responsabil de pozitivarea testului de sarcina.
Intre timp, fluidul amniotic incepe sa se adune in jurul ghemului de celule, in cavitatea ce se va transforma in sac amniotic. In acest fluid se va cuibari bebelusul in saptamanile ce vor urma. In acest moment, micul blastocist va primi oxigen si substante nutritive (si va elimina multi produsi de excretie) printr-un sistem circulator primitiv format din tunele microscopice ce il conecteaza pe bebelusul in curs de formare cu vasele de sange din peretele uterin. Placenta va putea prelua aceasta functie la sfarsitul saptamanii viitoare, cand va fi suficient dezvoltata.

Cum va simtiti

La o saptamana aproape de la conceptie, organismul dumneavoastra va incepe sa va dea semne ca sunteti insarcinata. Blastocistul va incepe sa secrete hormoni si eliminarea restului de tesuturi la ciclu va inceta, deci veti constata lipsa acestuia in curand.
Cand ovulul se implanteaza unele femei au mici sangerari. Nu trebuie sa va faceti griji. Corpul dumneavoastra elibereaza acum o proteina pentru a preveni respingerea sarcinii ca fiind un organism strain. Unele femei simt un oarecare discomfort si o mica sangerare la implantatie. Daca vi se intampla, nu va alarmati. Cele mai multe femei inca nu observa schimbari mai ales in ceea ce priveste exteriorul corpului (este firesc). De fapt unele incep chiar sa slabeasca datorita scaderii apetitului in urma schimbarilor hormonale aparute dar si datorita greturilor si varsaturilor. Insa, unele vor avea parte de mici crampe si scurgeri vaginale.
Majoritatea femeilor castiga in greutate intre 10 si 16 kg pe durata sarcinii din care numai cca 3,5 kg reprezinta greutatea copilului. Desigur aceste valori depind exclusiv de caracteristicile corpului si de greutatea de dinainte de sarcina. A avea o greutate prea mare sau prea mica este o cauza pentru o intreaga serie de probleme si de aceea aveti nevoie sa va monitorizati greutatea inca din primele zile cand aflati ca sunteti insarcinata.

Recomandari

Stadiul de embrion este etapa cea mai critica si cea mai vulnerabila din dezvoltarea omului, in aceste cateva saptamani incepand sa se formeze toate organele corpului, diferentiindu-se fiecare in parte. De aceea prima faza a sarcinii trebuie protejata in mod deosebit, orice factor extern nefavorabil, precum medicamentele, alcoolul, tutunul sau infectiile virale la mama, putand provoca tulburari sau malformatii grave.
Este esentiala administrarea de nutrienti precum acidul folic, proteinele, fierul si calciul pentru a hrani copilul. Acidul folic este cel mai important in aceasta etapa a dezvoltarii copilului pentru a preveni aparitia de afectiuni ale tubului neural, aceasta fiind structura din care se vor forma creierul si coloana vertebrala.

Comentarii pentru Saptamana 3


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Odiseea sarcinii

  • In practica medicala, prima saptamana de sarcina se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, desi conceptia inca nu a avut loc. Din aceasta zi incepe numararea celor ...

    Citește în continuare
  • Inca nu apare nici o modificare sesizabila, ba chiar s-ar putea sa se schiteze semnele unui sindrom premenstrual. Un test de sarcina simplu poate sa va ajute incepand cu a 12-a zi ...

    Citește în continuare
  • Cu toate ca inca nu aveti certitudinea ca sunteti insarcinata, intrati in a doua luna de sarcina. Experienta de a fi mama este una dintre cele mai frumoase si mai deosebite de care...

    Citește în continuare