Cele mai multe femei in saptamana 9 de sarcina au parte de arsuri si indigestii deoarece corpul lor este inca in procesul de adaptare la schimbarile de nivel hormonal. De acum incolo incepeti sa acumulati kilograme, dar daca aveti pierderi de greutate din cauza greturilor matinale, varsaturilor, inapetentei este indicat sa consultati medicul.
Ce se intampla
In majoritatea cazurilor, embrionul masoara acum intre 2 si 3 cm lungime, cam de marimea unei boabe de strugure, are o greutate de cca 2 gr dar va castiga rapid in greutate acum ca structura sa fizica este stabilita. Daca este vorba de o sarcina multipla, atunci copiii vor fi cam de aceeasi dimensiune si vor avea cam aceeasi greutate fiecare, ca si in cazul sarcinii unice. In saptamana a noua dezvoltarea copilului este rapida. El incepe sa arate din ce in ce mai mult a om. Coada ramasa la capatul sirei spinarii copilului se va absorbi si va dispare in aceasta saptamana. Capul copilului continua sa creasca, va deveni mult mai mare decat restul corpului si se va apleca spre piept. Inima micutului evolueaza si ea, avand acum patru camere cu valve care incep sa se dezvolte. Bataile inimii pot fi ascultate cu aparatul Doppler. Cam in aceasta perioada, copilul va deschide gura, va lua primele lichide prin intermediul cordonului ombilical si va incepe sa bage degetul mare in gura. Desi ochii sunt formati si pregatiti pentru vaz, pleoapele nu se ridica inca pana in saptamana 27. El are pavilioanele urechilor formate si pana la sfarsitul saptamanii se vor forma si structurile interne ale urechii. Buza superioara este formata, iar gura, nasul si narile sunt mai bine diferentiate. Tot acum incepe formarea glandelor salivare si a corzilor vocale, dar cel mai repede se dezvolta mainile si picioarele: articulatiile majore – umerii, coatele, articulatiile pumnului, genunchilor si gleznelor – functioneaza, permitandu-i copilului sa-si miste membrele. Miscarile reflexe sunt prezente, iar micutul se va misca daca va atinge peretii uterului. La o ecografie aceste miscari pot fi vizibile, dar inca nu le puteti simti. Ficatul produce hematii, iar sistemul digestiv continua sa se dezvolte; anusul este format si intestinele cresc in lungime. Tot in aceasta saptamana se formeaza testiculele si ovarele. Organele sexuale externe sunt prezente, dar deocamdata nu pot fi diferentiate.
Cum va simtiti
In a noua saptamana de sarcina incepeti sa castigati in greutate pe masura ce apetitul vi se imbunatateste. Uterul dumneavoastra a inceput sa creasca si senzatia de disconfort pe care o simtiti in micul bazin este rezultatul intinderii ligamentelor. Aceasta crestere va fi mai putin rapida in trimestrul al doilea si al treilea. Unele femei pot avea parte de sangerari usoare ceea ce nu este grav cu conditia ca sangele sa nu fie de culoare rosu intens si ca odata cu el sa nu apara si crampe sau dureri. De asemenea, este posibil sa va simtiti balonata. Aceasta apare in principal datorita dozelor mari de progesteron pe care corpul le produce in timpul sarcinii si care relaxeaza tesutul muscular neted din intregul organism, inclusiv tractul intestinal. Aceasta relaxare incetineste procesele intestinale si poate produce astfel mai multe gaze, balonari, eructatii si flatulenta, senzatii neplacute, care apar de obicei dupa mese bogate. In aceasta perioada greturile matinale pot atinge cel mai inalt grad din toata sarcina, discomfort care dispare incetul cu incetul dupa a 11-a saptamana. Exista o scadere a dorintei sexuale deoarece va simtiti mereu obosita si aveti greturi mai mereu. Pe de alta parte unele femei pot avea parte de o crestere a dorintei sexuale datorita cresterii nivelului de hormoni dar asta nu reprezinta un motiv de panica. Este bine de stiut ca sarcina poate avea efecte negative asupra starii danturii dumneavoastra si multe femei pot avea parte de carii si infectii ale gingiilor, numite gingivita sarcinii. O spalare regulata a dintilor cu pasta cu fluor poate duce la reducerea problemelor dentare acompaniata de o crestere a consumului de calciu. Sarcina aduce schimbari si la nivelul pielii dumneavoastra, tot din cauza hormonilor. Unele femei observa la nivelul tenului o dilatare a porilor, in timp ce altele, mai norocoase, remarca catifelarea pielii. Pe masura ce sarcina avanseaza, aceste modificari pot sa dispara, dar la fel de posibil este ca ele sa persiste pana dupa nastere.
Recomandari
Instabilitatea emotionala este ceva obisnuit acum; este perfect normal sa va simtiti alternativ incantata si terorizata la gandul ca veti deveni parinte. Majoritatea femeilor au in aceasta perioada sentimente conflictuale. Chiar cand conceptia s-a facut cu dificultate, mama va avea stari emotionale contradictorii. Acest sentiment poate persista pe parcursul sarcinii si chiar dupa nastere. Este normal! Impartasiti aceste ganduri si ceea ce simtiti cu partenerul sau cu cei apropiati. Cititi carti despre sarcina si discutati cu prietenii care au deja copii. Veti constata ca si ei au avut aceleasi temeri si poate au gasit solutii care vi s-ar potrivi. Din aceasta saptamana va puteti inscrie la cursuri pentru gravide. Acestea sunt binevenite atat pentru dumneavoastra cat si pentru partener, deoarece va ajuta sa treceti mai usor peste aceasta perioada obtinand raspunsuri la multe intrebari. Este posibil sa va confruntati cu mici probleme de sanatate cum ar fi varicele, care pot aparea datorita proastei circulatii sau factorilor ereditari. Acest lucru poate fi evitat printr-o dieta bogata in fibre si prin exercitii periodice care sunt bune pentru circulatie si digestie. Evitati pozitiile incorecte in timp ce stati fie in picioare, fie asezata si mai ales evitati sa stati mult timp in aceeasi pozitie. Inca veti mai avea simptome de sarcina incipienta adica greata, ameteala si oboseala. Desi durerile de cap s-au mai diminuat, uneori puteti simti ameteala. Daca se intampla asa, trebuie sa va asezati si sa va odihniti cateva minute; nu schimbati pozitiile foarte brusc (din picioare, culcat si invers). In timpul sarcinii, unele femei dezvolta o ‘masca’ faciala cu cearcane mai inchise la culoare, pete pe nas si pe obraji. Este cloasma gravidica care va dispare treptat dupa ce veti deveni mamica. Daca masca este vizibila si va deranjeaza evitati soarele, folositi creme protectoare cu nivel ridicat de protectie UV sau, daca credeti ca va veti simti mai bine, fond de ten.
Este bine sa va faceti o lista de sugestii si intrebari pentru momentul cand mergeti la medic. Inainte de consultatie este bine sa revizuiti istoria medicala a familiei si tratamentele medicamentoase pe care le-ati urmat: Aveti vreo boala cronica, alergii sau operatii chirurgicale? Urmatii un tratament in prezent? Stiti daca in familie exista vreo boala genetica? Ati avut un ciclu regulat, alte sarcini in trecut? Practicati vreun sport? Aceste lucruri medicul va vrea sa le discute cu dumneavoastra si este bine sa le aveti notate.
Comentarii pentru Saptamana 9