Saptamana 20 reprezinta atat mijlocul celui de-al doilea trimestru dar si mijlocul sarcinii. Aceasta este o perioada deosebit de usoara pentru femeia însarcinata care acum nu sufera de aproape nici o afectiune specifica sarcinii. Perioada este buna si pentru eventuale planuri de calatorie dar trebuie în continuare avut grija de regimul alimentar.
In ultimele 4 saptamani de sarcina, fatul a crescut suficient pentru ca mama sa inceapa sa ii simta miscarile si sa poata deosebi perioadele de activitate de cele de somn, care sunt ca ale unui nou nascut, fatul dormind circa 18 ore pe zi. In cazul gemenilor, perioadele de somn si activitate pot sa nu coincida.
Ce se intampla
Copilul creste rapid: are acum cca 260 – 300 gr si masoara 25 – 28 cm lungime (16 cm cranio-caudal). Perioada de crestere rapida se apropie de sfarsit. Toate organele si sistemele majore sunt dezvoltate si fatul este o fiinta umana in miniatura.
Sub vernix-ul ce acopera copilul, pielea se dezvolta formandu-se straturi, incluzand derma, epiderma si stratul subcutanat. Parul si unghiile continua sa creasca in aceasta saptamana. Buzele incep sa se defineasca. Urechile si nasul se dezvolta, narile incep sa se deschida din aceasta saptamana de sarcina. Urechile sunt functionale, fatul auzind bataile inimii mamei, fluxul sanguin prin cordonul omblical si alte sunete intrauterine.
Se matureaza muschii si veti simti cand se intinde, se intoarce si chiar face tumbe viguroase. Cu siguranta simtiti “activitatea” intensa pe care o desfasoara micutul dumneavoastra. Urmatoarele 10 saptamani vor fi perioada cea mai activa pentru el. Dupa aceste saptamani, spatiul sau de actiune se va diminua si va trebui sa stea ceva mai linistit.
Dezvoltarea senzoriala cunoaste un adevarat apogeu in aceasta saptamana. Celulele nervoase responsabile de gust, miros, auz, vedere si atingere se dezvolta in ariile specializate ale creierului si incep sa se formeze conexiuni tot mai complexe. Pe dintii deja formati sub gingii, incepe sa apara smaltul si dentina. Grasimea se formeaza acum pe gatul, toracele si axilele fatului.
Inima fatului devine mai puternica. Colonul continua sa se dezvolte. Meconiul, pe masura ce se formeaza, este depozitat in colon. In cazul fetitelor, incepe sa se dezvolte vaginul, iar in cazul baietilor, testiculele incep sa se deplaseze spre scrot, dar inca nu depasesc peretele abdominal. Imunitatea incepe sa fie transferata de la mama la fat, protejandu-l pana la 6 luni dupa nastere.
Cum va simtiti
Uterul a crescut in dimensiuni, a ajuns la nivelul ombilicului si va creste de acum cam un centimetru pe saptamana. Aceasta zona poate deveni sensibila si ombilicul se poate aplatiza si chiar hernia in urmatoarele luni. In continuare uterul se mareste pentru a creea spatiu dezvoltarii copilului si va incepe sa preseze pe plamani, stomac, vezica urinara si rinichi. Pe masura ce copilul creste, unele femei au parte de o anumita greutate in respiratie deoarece plamanii, ca majoritatea organelor au la dispozitie mai putin spatiu. Aceasta nu este o problema majora dar poate deveni foarte inconfortabila in aceasta parte a sarcinii. Este bine sa pastrati contactul regulat cu medicul care va are sub supraveghere si care va poate recomanda o eventuala schimbare de dieta sau stil de viata.
Linea nigra (linia care uneste sternul cu oasele pubiene) si parul pubian se inchid la culoare datorita secretiei crescute de melanina (hormonul care determina pigmentarea pielii, parului), aceasta modificare fiind temporara, disparand dupa nastere. Multe femei observa semne de intindere ale pielii si ale muschilor avand in vedere ca in aceasta perioada copilul creste din ce in ce mai mare si are nevoie de tot mai mult spatiu. Alte simptome care apar (sau continua) in aceasta perioada sunt urinarile frecvente, constipatia, indigestia si arsurile.
Oricum aceste simptome sunt destul de blande acum dar vor deveni mai accentuate pe masura ce sarcina evolueaza. Mancarimile, destul de dese, apar datorita uscaciunii pielii. Este important sa consumati multe lichide chiar daca va simtiti balonata si grea. O alta cauza a mancarimilor poate fi o problema a ficatului sau o reactie adversa la vitaminele prenatale.
Cam in aceasta perioada, se recomanda ecografia morfofetala, care evalueaza marimea si pozitia fatului, eventualele anomaliile structurale ale scheletului sau organelor, sexul fatului (in cazul in care inca nu-l stiti), placenta, cordonul ombilical si cantitatea de lichid amniotic. Gravidele trebuie sa inceapa sa fie atente la anumite semne care pot prevesti o nastere prematura si care necesita prezentarea de urgenta la ginecolog. Acestea includ durerile abdominale si de cap prelungite, intense, sangerarile vaginale, scaderea intensitatii si frecventei miscarilor fetale.
E bine de stiut ca unele femei manifesta perturbari ale vederii in timpul sarcinii. Daca purtati lentile de contact, pot deveni inconfortabile datorita cantitatii crescute de fluid din ochii dumneavoastra. Nu cumparati ochelari scumpi acum – vederea va reveni la starea initiala dupa nastere.
Cresterea in greutate a gravidelor depinde de greutatea dinainte de sarcina. In mod normal, se recomanda ca aceasta crestere sa fie cuprinsa intre 11 si 16 kg pe durata intregii sarcini. Datorita cresterii in greutate a copilului, a placentei, lichidului amniotic, a volumului de sange, a cresterii in dimensiuni a uterului si sanilor, femeia ia in greutate intre 1-2.5 kg in primul trimestru, cca 6 kg in cel de al 2-lea si alte aproximativ 5 kg in ultimul trimestru de sarcina.
Recomandari
In aceasta perioada va simtiti mai bine atat mental cat si fizic. Aveti grija sa va continuati regimul alimentar sanatos si exercitiile fizice de pana acum. De asemenea aveti grija sa consumati alimente bogate in nutrienti, in special fier, pentru a preveni anemia ce poate produce nastere prematura sau o greutate mica a copilului la nastere. Aveti nevoie de fier pentru a compensa nivelul crescut de sange dar si pentru a pregati corpul pentru pierderile masive de sange de la nastere. Surse foarte bune de fier sunt ouale de gaina, fructele uscate, germeni de grau, ovazul, spanacul si alte legume, mazarea, si alte fructe dar si vitaminele si suplimentele alimentare.
A sosit momentul sa va ganditi sa faceti o planificare a sarcinii în care sa treceti in revista detalii despre modul în care doriti sa nasteti indiferent daca este vorba de o nastere normala sau de una cu probleme. O asemenea planificare va sporeste încrederea de sine si va ajuta sa reactionati mai bine într-o situatie de urgenta. Puteti începe sa faceti exercitii de respiratie, foarte bune pentru relaxare, masaje si gimnastica, aceasta din urma sub supraveghere.
Din cauza abdomenului marit puteti avea arsuri la stomac si indigestie. Neutralizati acidul gastric cu lapte si ceai de menta. Atentie insa la constipatie! Trebuie sa mancati des si putin, mestecand incet: asa o sa va simtiti mai bine. Trebuie retinut ca este foarte importanta o alimentatie sanatoasa, pentru a-i asigura fatului toti nutrientii necesari.
Daca medicul care va consulta nu v-a recomandat oprirea activitatii sexuale datorita unor riscuri, nu aveti decat sa va bucurati de aceasta perioada si pe plan sexual. De altfel, practicarea sexului este o buna metoda de atenuare a stresului si un mod minunat de a pastra intimitatea cu partenerul dvs. Nu aveti chef de asta? Nu e nici o problema – si asta e perfect normal! La urma urmei si imbratisarile sunt un mod placut de pastra intimitatea in aceasta perioada…
Comentarii pentru Saptamana 20