Cu toate ca inca nu aveti certitudinea ca sunteti insarcinata, intrati in a doua luna de sarcina. Experienta de a fi mama este una dintre cele mai frumoase si mai deosebite de care veti avea parte de-a lungul vietii. Este un eveniment pe care trebuie sa il abordati in mod optimist si pe care il puteti face mult mai interesant daca va pregatiti atat fizic cat si mental. Cu toate acestea, prima luna s-ar putea sa se dovedeasca grea si plina de incercari. Dar daca va mentineti atitudinea pozitiva si adoptati un stil de viata sanatos, veti asigura reusita sarcinii si sanatatea copilului dumneavoastra.
Ce se intampla
Ghemul de celule care se divid cu o viteza ametitoare se numeste acum – embrion si are aproximativ marimea unei seminte de mar. Placenta rudimentara si cordonul ombilical – care aprovizioneaza cu hrana si oxigen bebelusul – functioneaza deja. In aceasta perioada se formeaza creierul, inima, coloana vertebrala si sistemul gastrointestinal. Embrionul este foarte mic in aceasta etapa si arata ca un grup de celule fara o forma specifica. El este bine fixat de peretele uterului. Daca saptamana trecuta avea doar 1 mm, dupa 21 de zile, embrionul are greutatea de 1 gr, lungimea de 2 sau 3 mm, si latimea de 4 mm. De acum si pana la 9 luni, fatul isi mareste greutatea de aproximativ 3250 de ori. In cea de-a cincea saptamana se dezvolta un cap si o coada iar in locul membrelor apar mici umflaturi. De asemenea in zona capului se formeaza doua pliuri de tesut ce vor evolua in urechi, urmand ca si micile umflaturi mentionate mai sus sa evolueze in membre de-a lungul urmatoarelor stagii de dezvoltare embrionara. Primul organ care va incepe sa functioneze este sistemul circulator. Tubul neural, din care se va forma maduva spinarii si creierul se intinde acum pe toata lungimea embrionului. Sacul amniotic este vizibil acum la ecograf si contine o mica cantitate de lichid amniotic. Din acest moment pana in saptamana a 12-a, ceea ce se dezvolta in uter se numeste embrion.
Cum va simtiti
Daca nu au aparut deja, simptomele de sarcina pot sa apara in aceasta saptamana. Menstruatia intarzie! Veti trece cu usurinta de la ras la plans… Faptul ca va simti foarte obosita este perfect normal. Apar semne subtile de sarcina, iar primul care va da de furca este mirosul; sanii se maresc pe masura ce glandele laptelui se multiplica si devin durerosi. Uterul in crestere precum si nivelul crescut de hormoni pot determina urinari frecvente. Va poate fi mai foame decat in mod normal, iar greturile de dimineata v-ar putea insoti intreaga zi. De asemenea, s-ar putea sa aveti si dureri de cap, pe masura ce nivelul hormonilor din corpul dumneavoastra creste. Toate acestea sunt normale, chiar daca sunt neplacute, fac parte din sarcina, iar vestea buna e ca nu vor dura pentru totdeauna. Lumea exterioara nu va observa nimic din schimbarile dramatice ce se petrec in interiorul dumneavoatra – exceptand probabil faptul ca refuzati paharul de vin la cina. Este o idee buna sa evitatii alcoolul in timpul sarcinii deoarece nimeni nu stie exact cat de mult – sau cat de putin – poate dauna alcoolul dezvoltarii copilului. Exista femei care nu au niciun fel de simptom in primele saptamani de sarcina si nici in primul trimestru. Acest lucru este perfect normal si nu trebuie sa va ingrijoreze. Nu intrati in panica daca totul vi se pare neschimbat. Totusi, daca simptomele dispar brusc, pentru siguranata, contactati medicul.
Recomandari
Planificati sau continuati niste exercitii fizice de rutina. Acestea va pot ajuta sa va dezvoltati tonusul muscular, puterea si gradul de efort (anduranta), in plus va ajuta sa va descurcati cu greutatea in plus pe care trebuie sa o purtati si sa va pregatiti pentru efortul fizic din travaliu. Veti vedea de asemenea ca este mai usor sa reveniti la greutatea dinainte de sarcina daca aveti deja un program zilnic de exercitii. Alegtie o activitate sigura, de intensitate medie care sa va placa (plimbarile si inotul sunt alegeri bune pentru femeile insarcinate). Chiar daca greturile inca nu au aparut, este bine sa stati departe de anumite produse alimentare cand sunteti insarcinata. Boli alimentare precum listerioza sau toxoplasmoza constituie pericole majore pentru embrion, si pot duce la defecte la nastere sau avort spontan. Pentru a elimina aceste pericole este bine sa evitati consumul de: – branzeturi moi gen feta, de capra, Brie, Camembert, branzeturi cu mucegai sau cele fermentate; – lapte si sucuri nepasteurizate; – carne cruda, incluzand cremvursti (hot-dogs) sau mezeluri; – oua crude, gatite moi sau mancarurile care le contin; – peste crud; – pateu de ficat. Toxoplasmoza se poate transmite si de la pisici (excremente) sau prin solul obisnuit. De aceea este bine sa evitati curatarea cutiei pisicii sau sa ingrijiti gradina fara manusi pe perioada sarcinii. Vestea sarcinii va poate declansa dumneavoastra si partenerului un amestec de emotii: mandrie pentru capacitatea de a concepe un copil, teama de a va pierde independenta, neliniste legata de schimbarile in relatia dumneavoastra, ezitarea in a va gandi prea mult la bebelus, indoieli legate de capacitatea de a fi parinte si fericire la gandul ca veti deveni parinti. Impartasirea reciproca a gandurilor si sentimentelor va poate ajuta sa traversati cu bine aceasta perioada de transformari.
Comentarii pentru Saptamana 5