Saptamana a 7-a seamana mult cu cea precedenta din punct ce vedere al simptomelor. Daca faceti parte din cele 70 – 80% dintre femei care au greturi matinale (si nu numai), probabil ca acum le simtiti din plin. Dieta este foarte importanta: ce mancati il afecteaza si pe viitorul copil.
Ce se intampla
In aceasta saptamana copilul creste foarte mult. Acum lungimea sa a ajuns undeva la 5 mm si pana la sfarsitul saptamanii poate ajunge la 13 mm, iar greutatea la 0,8 grame. Tot acum placenta devine vizibila iar capul se pastreaza in continuare disproportionat de mare fata de restul corpului. Copilul utilizeaza placenta mamei ca principalul organ de excretie inainte de nastere. Capul, inima si coloana vertebrala sunt cele mai pronuntate.
In aceasta saptamana, cordonul ombilical, prin care copilul se hraneste si prin care sunt eliminate reziduurile, se dezvolta, creste in lungime si va mai continua sa creasca permitandu-i copilului o mai mare libertate de miscare. In paralel, creierul si tractul digestiv continua sa se formeze.
In acest moment forma fetei copilului incepe sa se contureze. Ochii, deocamdata dispusi lateral, sunt vizibili sub membranele ce mai tarziu se vor transforma in pleoape si au retina si cristalin. Locul in care va aparea gura este deja vizibil si se formeaza limba si esofagul. Aparitia celor doua nari foarte micute, urmele usoare ale urechilor si pigmentatia irisilor ochilor sunt modificari ce au loc in aceasta saptamana.
Coatele si calcaiele devin mai vizibile odata ce trunchiul fatului incepe sa se indrepte iar mugurii bratelor, aparuti saptamana trecuta se divid in doua segmente: umar-brat si cel al mainii, semanand cu doua palete. Mainile si picioarele au inceput sa se dezvolte pana la nivelul la care degetele incep sa devina vizibile. Tot acum se formeaza organele majore: intestinele, ficatul si pancreasul. Abdomenul si toracele fatului sunt dezvoltate, iar plamanii incep si ei sa evolueze. Sistemul muscular s-a dezvoltat si copilul incepe sa exerseze miscari. Copilul are propria sa grupa si tipologie de sange, diferita de a mamei sale. Celulele sanguine sunt acum produse de ficat. Tuberculul genital se vede, insa este prea devreme pentru a determina daca e baietel sau fetita.
Cum va simtiti
Schimbarile in corpul dumneavoastra continua si desi oamenii din jur nu reusesc inca sa isi dea seama ca sunteti insarcinata s-ar putea sa cresteti in greutate sau, chiar sa pierdeti cateva kilograme din cauza varsaturilor. Totusi nu va mai trece mult pana cand veti incepe sa luati serios in greutate odata cu dezvoltarea rapida a embrionului. Alte simptome pe care le puteti intalni in aceasta perioada este cresterea in volum si sensibilitatea sporita a sanilor combinate cu schimbarea culorii areolelor datorita schimbarilor hormonale. Mameloanele s-au marit si sunt mult mai sensibile. In aceeasi ordine de idei veti putea avea parte de oboseala, stari de rau, greata matinala, dureri de cap, schimbari de dispozitie, urinari frecvente, indigestie, constipatie si dureri in partea inferioara a spatelui care pentru moment nu va pun probleme, dar care se pot accentua de-a lungul sarcinii. Daca ati avut in trecut acnee sau probleme cu tenul, din pacate in aceasta perioada ele ar putea sa reapara. Alte simptome precum poftele fata de anumite alimente si respingerea fata de altele incep deja sa dispara avand in vedere ca organismul s-a acomodat in mare parte la schimbarile datorate sarcinii.
Sarcina duce la modificari la nivelul colului uterin. In aceasta saptamana se dezvolta dopul gelatinos la capatul colului uterin si acesta va inchide uterul pentru a-l proteja. De multe ori dopul gelatinos se elimina cand colul uterin se dilata pregatind nasterea. Pot apare crampe sau sangerari usoare prin fixarea totala a embrionului de peretele uterin. Adresati-va medicului daca sunteti ingrijorata din cauza sangerarii sau aveti crampe puternice.
Recomandari
Este momentul sa deveniti mai atenta cu dieta si exercitiile dumneavoastra zilnice, deoarece nu mai trebuie sa ridicati greutati care ar putea cauza traume interne. Dieta trebuie sa fie variata, echilibrata; evitati dulciurile si alimentele care contin zahar: nu aduc mai nimic din punct de vedere nutritional, in schimb adauga ceva la greutate. Consumul de apa este util pentru a preveni constipatia si deshidratarea. Daca urmati orice tip de medicatie, administrarea acesteia nu trebuie sa depaseasca 48 de ore fara acordul medicului care va tine in observatie.
Pentru a usura starile de disconfort generate de greturi exista cateva solutii cum ar fi mesele mici si regulate, mancatul unei felii de paine prajita sau a unui biscuite pe stomacul gol dimineata, mirositul lamailor pentru a scapa macar partial de greturi, evitarea mancarurilor condimentate, a intinsului in pat imediat dupa masa; odihna si somnul in timpul zilei precum si consumul de vitamina B6 zilnic sunt alte solutii ce va vor fi de mare ajutor in lupta cu simptomele mai sus mentionate.
Daca greturile matinale nu va dau pace si vomati in mod repetat fara a putea sa retineti nici un pic de mancare ar fi cazul sa consultati medicul, deoarece ati putea avea Hyperemesis Gravidarum, o stare caracterizata prin stari de voma frecvente, scadere in greutate si dezechilibru electrolitic. Cazurile mai usoare se vindeca prin schimbari in dieta, odihna si antiacizi, totusi in cazurile mai severe este necesara spitalizarea. Aceasta este o stare de care unele femei nu pot scapa dar pe care cele mai multe pot sa o tina sub control.
Daca pana in acest moment nu v-ati inscris in lista de pacienti a unui medic obstetrician care sa va monitorizeze evolutia sarcinii este bine sa o faceti. Este important sa aveti o relatie foarte buna cu medicul dumneavoastra pentru ca acest lucru va face mult mai linistita perioada sarcinii. Si nu in ultimul rand a sosit momentul sa va pregatiti niste haine mai largi pentru saptamanile ce urmeaza.
Comentarii pentru Saptamana 7