A zecea saptamana de sarcina va apropie de incheierea primului trimestru de sarcina. De acum sarcina a fost confirmata in cel mai sigur mod posibil. In ultimile doua luni si jumatate, viitoarea mama a ‘pierdut’ deja doua cicluri menstruale si e pe punctul de a-l ‘pierde’ si pe al treilea.
Ce se intampla
La sfarsitul saptamanii, copilul masoara aproximativ 4,5 cm si cantareste cca 5 gr. In aceasta faza de dezvoltare copilul este cam cat o pruna, el evoluand deosebit de mult in ultimile noua saptamani. Desi are doar 5 gr, incepe sa ia in greutate tot mai mult. Din toate etapele sarcinii, saptamana a zecea reprezinta o piatra de hotar. La acest moment, fiziologia generala a copilului a fost formata iar de acum incolo copilul isi va continua cresterea pana la sfarsitul celor noua luni. Tot acum pseudo coada dispare complet, degetele de la maini si picioare sunt complet separate iar mugurii dentari incep sa se formeze. Creierul creste intr-un ritm uimitor si veti fi surprinsa sa aflati ca in fiecare minut sunt produsi circa un sfert de milion de neuroni. Tot in perioada aceasta inima ajunge la o dezvoltare completa, iar urechea externa este si ea complet formata. De asemenea, copilul incepe sa urineze. Organele genitale externe nu se diferentiaza inca dar vor deveni vizibile in a 11-a saptamana. Daca fatul este baiat, atunci testiculele au inceput deja sa produca hormonul masculin, testosteronul. Daca ati putea sa aruncati o privire asupra bebelusului dumneavoastra in aceasta saptamana, ati vedea clar linia coloanei vertebrale prin pielea lui foarte subtire; nervii spinali incep sa iasa din maduva spinarii. In fiecare zi, tot mai multe detalii micute incluzand unghiile de la maini si picioare, parul ca puful de piersica, incep sa apara pe corpul sau. Mainile pot fi flectate din articulatii si se pot atinge intre ele deasupra inimii. Este ocupat in permanenta cu inghititul lichidului amniotic si cu datul din picioare.
Cum va simtiti
Pe la sfarsitul acestei saptamani, veti putea descoperi cum urcati si coboriti pe panta emotiilor – simtindu-va cind plina de fericire, cind plina de toane. Desi este destul de deranjant (mai ales pentru cei din jur…), e bine de stiut ca acest lucru este normal si ca va continua pe parcursul sarcinii. Variatiile emotionale sunt partial cauzate de fluctuatiile (de multe ori semnificative) ale hormonilor, partial de emotii care sunt firesti in aceasta perioada. Cel mai evident este nivelul foarte ridicat de estrogen si progesteron. Aceasta secretie ridicata de hormoni duce la umflarea si sensibilizarea sanilor. De asemenea, in cazul unora dintre femei, sanii pot deveni mai grei si mai tari. Toate aceste manifestari sunt deosebit de vizibile in primul trimestru de sarcina. Pana acum corpul dumneavoastra ar fi trebuit sa treaca prin schimbari semnificative. Uterul si-a dublat volumul. Inainte sa ramaneti insarcinata era de marimea unei pere mici, iar din aceasta saptamana se apropie de dimensiunea unui grapefruit. Volumul de sange va creste cu 40-50%. Pe sani si picioare vor apare mici vinisoare, din cauza volumului mare de sange pe care il pompeaza inima. Nu fiti ingrijorata, ele vor dispare dupa nastere. Alte semne importante ce caracterizeaza prima perioada de sarcina sunt oboseala pana la epuizare. Unele femei insarcinate se simt somnoroase in timp ce altele nu pot dormi deloc. Incercati sa dormiti cat mai mult si sa delegati tot ce puteti catre ceilalti membrii ai familiei. Nu uitati ca in corpul dumneavoastra creste o alta fiinta umana! Daca nu s-a intamplat deja, la urmatoarea vizita prenatala puteti sa auziti bataile inimii copilului cu ajutorul unui aparat Doppler. Multe femei spun ca sunetul batailor inimii bebelusului lor, auzit pentru prima data, a fost una dintre cele mai mari bucurii ale semestrului intai.
Recomandari
Vor aparea anumite schimbari in viata dumneavoastra odata ce ati ramas insarcinata asa ca fiti gata pentru ele. Ati inceput sa cresteti in greutate? Aveti grija la grasimi si dulciuri! A fi mama este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei, dar trebuie sa aveti mare grija: va fi nevoie de un nou stil de viata, de o alimentatie sanatoasa bogata in fructe proaspete, legume, calciu si suplimente alimentare pe baza de fier. Trebuie sa respectati un program de miscare regulat, cu exercitii usoare. In functie de tonusul muscular, puteti participa la o gama larga de activitati in timpul sarcinii: inotul sau plimbarea sunt alegeri excelente pentru toate cele 9 luni de sarcina. Exercitiile ofera musculaturii tonus, putere si anduranta, trei calitati care va pt ajuta sa purtati greutatea pe care o acumulati in timpul sarcinii, va pregateste pentru stresul fizic al travaliului si va ajuta sa reveniti in forma dupa ce ati nascut. Desi probabil ca pana acum v-ati ocupat indeosebi de sarcina si nastere, trebuie sa luati in considerare si alte aspecte deosebit de importante precum situatia locului de munca, cariera profesionala in ansamblu sau o eventuala persoana care sa aiba grija de copil pentru o parte din zi, etc. Pe langa toate acestea, trebuie sa va pastrati o gandire pozitiva pentru a va putea bucura de sarcina si de copil.
In cazul unor probleme medicale cum ar fi lucruri legate de fertilitate, malformatii genetice, sarcina la varste mai inaintate, antecedente de sarcina cu probleme, etc., trebuie consultat medicul pentru consiliere si pentru un tratament adecvat. Mergeti regulat la controale medicale. Eliminati orice dubiu discutand problemele care va ingrijoreaza cu medicul dumneavoastra, cu partenerul, cu familia sau cu prietenii; va va ajuta sa scapati de griji si anxietate. Odihniti-va mult pentru ca acest lucru este benefic atat pentru dumneavoastra cat si pentru copil. Bucurati-va de sarcina si de copilul care o sa vina pe lume.
Cum arata la 10 saptamani
Comentarii pentru Saptamana 10