Vestea buna daca ati ajuns la a 12-a saptamana de sarcina fara probleme este ca de acum incolo riscul de avort spontan scade considerabil. Aceasta este ultima saptamana a primului trimestru de sarcina. Daca nu ati facut-o deja, este cazul sa va prezentati la un control ginecologic. Nu mai amanati! Pana acum sarcina a evoluat semnificativ si de obicei acesta este momentul in care viitoarele mame anunta apropiatilor vestea cea mare. In interiorul corpului femeia a trecut prin schimbari majore iar fatul este pe deplin format, de acum inainte predominand cresterea in lungime si greutate.
Ce se intampla
Copilul continua sa creasca rapid si in a 12-a saptamana de sarcina. El a ajuns la 7 cm lungime (cam de marimea unei lamai verzi) si cantareste cca 14 gr. Desi creierul fatului nu are aceeasi marime pe care o va avea la nastere, el are de pe acum aceeasi structura, iar celulele nervoase se multiplica deosebit de repede si incep sa formeze sinapsele (legaturile neuronale la nivelul creierului). Muschii incep sa raspunda impulsurilor venite din partea creierului, care deocamdata, nu este suficient de dezvoltat pentru a coordona miscarile. Este interesant de remarcat ca dezvoltarea in paralel a creierului si a muschilor duce la aparitia unor miscari naturale ale corpului copilului ca indoitul bratelor, rotirea incheieturilor precum si inchiderea si deschiderea pumnului.
Fata lui incepe sa arate mai uman. Ochii, ce se formeaza initial pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie unul de celalalt la nivelul fetei; si urechile sunt aproape in pozitia finala, pe partile laterale ale capului. De asemenea trasaturile fetei devin tot mai pronuntate, completate de o barbie micuta, un nas si chiar un inceput de gene la ochi. Corzile vocale sunt complete iar copilul poate, si chiar plange cateodata (fara zgomot).
Placenta devine efectiv functionala iar cordonul ombilical incepe sa ajute la circulatia sangelui. Datorita cresterii volumului de sange matern, inima copilului va incepe sa bata cu cateva batai mai multe pe minut. Se formeaza tractul urinar al copilului si incep sa-i creasca unghiile. Rinichii incep sa secrete urina ce se acumuleaza in vezica urinara. Mare parte din lichidul amniotic va consta in urina copilului in aceasta perioada. Fiind complet format, copilul poate incepe sa simta durerea. De asemenea, organele genitale vizibile acum, va pot spune daca e fata sau baiat.
Cum va simtiti
Uterul incepe sa cantareasca mai mult pe masura ce copilul creste, iar in timpul acestei saptamani, va depasi marginea superioara a simfizei pubiene; presiunea pe vezica urinara scade si scapati de drumurile dese la toaleta. Uterul va continua sa creasca in dimensiune, sporind si greutatea mamei comparativ cu perioada dinaintea sarcinii. Daca pana acum a fost mai dificil (cu oboseala, schimbari de dispozitie, greturi) de-acum incolo va fi mai usor, cel putin pana la sfarsitul sarcinii cand greutatea va creste mai mult.
Unele femei ar putea parea supraponderale in acest stadiu al sarcinii, avand uneori fata umflata datorita retentiei de apa, dar schimbarile nu sunt atat de accentuate. Veti observa o schimbare la nivelul pielii precum si o tendinta de pigmentare in jurul areolelor sanilor. O linie verticala de pigment, numita ‘linea negra’ poate aparea la unele femei pe centrul abdomenului, linie ce va disparea la ceva timp dupa sarcina. Alte simptome vizibile ale sarcinii sunt si petele ce pot aparea pe fata – in aceasta perioada pielea devine foarte sensibila la actiunea razelor ultraviolete, de aceea, viitoarele mamici ar trebui sa foloseasca lotiuni de protectie solara. In a 12-a saptamana pot sa mai apara senzatii de arsura in zona pieptului, a gatului si a abdomenului superior datorita cresterii secretiei de progesteron, dar efectul lor poate fi redus printr-un stil de viata sanatos si un regim alimentar organizat.
De remarcat si faptul ca acum starea psihica a viitoarei mame este mult mai buna, echilibrul hormonal restabilindu-se in limitele normalului. Nervii cauzati de schimbarile din organism se potolesc iar senzatiile de oboseala si greata se atenueaza si dispar treptat. S-ar putea sa va confruntati din nou cu durerile de cap, din cauza cresterii volumului de sange. Pentru a putea pompa volumul suplimentar de sange, inima dumneavoastra este mai solicitata. Veti transpira mai mult si temperatura corpului va creste.
Aveti vise ciudate? Se pare ca intr-adevar, visele sunt de o intensitate mai mare in timpul sarcinii. Unele femei au vise ciudate si infricosatoare. Nu va alarmati si nu credeti in povesti babesti. Visele nu au la baza decat anxietati si grija subconstientului ca totul sa decurga normal. Trebuie sa invatati sa deosebiti simptomele normale de cele ce pot reprezenta un semnal de alarma. Dar daca nu exista sangerari vaginale, tensiune anormala, greata matinala sau alte simptome specifice, atunci sarcina poate fi considerata sigura dupa 12 saptamani.
Recomandari
Pentru a diminua disconfortul provocat de arsurile si indigestia din aceasta perioada, incercati sa beti multa apa, sa manancati cate putin, cu inghitituri mici. Este recomandat sa evitati alimentele ce accentuaza arsurile cum ar fi prajelile, condimentele sau alimentele grase. Incercati sa dormiti cu capul mai sus decat restul corpului.
Apar schimbari observabile si la exteriorul corpului dumneavoastra odata cu cresterea in dimensiune a uterului, iar in cazul sarcinii cu gemeni, acestea pot fi chiar mai mari. Desi probabil nu aveti inca nevoie de haine speciale pentru gravide, veti observa fara dubiu ca talia vi s-a ingrosat si ca va simtiti mai confortabil in haine largi, mai putin restrictive.
Probabil ca va intrebati lucruri de genul: pot sa continui cu acelasi ritm de viata? Air-bag-ul din masina ii poate face rau copilului meu? Ce medicamente pot sa iau in aceasta perioada? Aflati ce este sigur si ce nu in timpul sarcinii! Puteti sa va inscrieti la un curs prenatal pentru a intra in contact cu alte femei insarcinate dar si pentru a acumula mai multe informatii despre sarcina. Daca lucrati, acum ar fi momentul sa depuneti o cerere anticipata pentru un concediu de care veti avea cu siguranta nevoie mai tarziu. Daca mai exista persoane care ar trebui sa stie ca sunteti insarcinata dar carora nu le-ati comunicat vestea, acum ar fi momentul.
Planuiti bugetul pentru bebelus: discutati cu partenerul despre cum va veti descurca cu aceste noi cheltuieli – haine, alimente, scutece, jucarii si alte echipamente care se pot adauga. Ganditi-va cum veti ajusta bugetul pentru a face loc necesitatilor copilului. Exersati facand unele modificari de buget de pe acum si incepeti sa faceti economii. Discutati cu partenerul dumneavoastra daca doriti, ca la urmatoarea ecografie, sa aflati daca bebelusul este fata sau baiat.
Comentarii pentru Saptamana 12