Aceasta este o perioada de relaxare si odihna caci organismul s-a adaptat la schimbarile interne. Acum, cresterea copilului in interior si dezvoltarea corpului la exterior au un ritm apropiat iar dumneavoastra trebuie sa continuati sa duceti un stil de viata sanatos si sa va pastrati o alimentatie sanatoasa in asteptarea nasterii. O veste buna, in special pentru mamicile care au avut probleme privind riscul de avort spontan: in al doilea trimestru, acesta a scazut drastic.
Ce se intampla
Sunteti acum la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Copilul este deja complet format iar de acum va creste in dimensiune si greutate. Cu o lungime de 8 – 10 cm si o greutate de cca 70 gr, copilul este de marimea unui avocado. Capul este mai ridicat acum, iar globii oculari s-au deplasat spre partea anterioara a capului. Desi ochii sunt inchisi, globii oculari se misca incet. Urechile sunt aproape de pozitia normala, iar gatul se lungeste. Pielea capului s-a conturat, desi parul de pe scalp nu exista inca. Cateva dintre sisteme sunt functionale: sistemul circulator si tractul urinar. Inima copilului bate de doua ori mai repede decat a dumneavostra si pompeaza cca 23 l de sange zilnic, tot sangele fiind recirculat de mai multe ori pe zi prin corpul fatului. (Pana la sfarsitul sarcinii cantitatea va creste la cca 180 l/zi).
Bratele evolueaza si ele iar la ecografii devin vizibile miscarile degetelor si inchiderea pumnului. Membrele inferioare sunt mult mai bine dezvoltate. Au inceput si unghiile de la picioare sa se dezvolte. Desi fatul se misca de ceva vreme, este mult mai probabil sa simtiti aceste miscari in urmatoarele saptamani cand copilul va creste mai mare. Un strat fin, ca un pufusor (laguno), va incepe sa creasca pe intreaga suprafata a corpului, protejand pielea copilului, si aceasta va dura pana la nastere.
Ficatul incepe sa produca bila iar splina celulele rosii. Organele sexuale externe sunt acum mult mai pronuntate si deja este posibila aflarea sexului copilului. La baieti se dezvolta prostata; la fete, ovarele coboara din abdomen in pelvis. Daca aveti o fetita – ea are acum aproximativ 2 milioane de ovule in ovarele ei dar va avea doar 1 milion la nastere. Odata cu inaintarea in varsta numarul ovulelor va scadea, iar in jurul varstei de 17 ani, va avea in jur de 200.000. In aceasta saptamana glanda tiroida, ajunsa la maturitate, incepe sa secrete hormoni.
Micutul este capabil sa isi suga degetul dar si sa se incrunte sau sa zambesca. El este in stare sa perceapa stimuli precum zgomotul sau lumina. Relativ putine infectii il mai pot vatama acum.
Cum va simtiti
Vi s-a spus ca aratati foarte bine? Nimic mai adevarat! Stralucirea data de sarcina este reala, ea se datoreaza cantitatii crescute de sange care ajunge la nivelul pielii. Va simtiti mai bine acum, cand efectele primare ale sarcinii – urinarea frecventa, oboseala intensa, raul de dimineata sau din orice alt moment al zilei – incep sa se diminueze. Cum placenta preia functia de productie hormonala a ovarelor, va veti simti deci mai putin obosita, ba chiar e posibil sa aveti un surplus de energie. Sunteti mai putin ingrijorata ca s-ar putea intampla ceva cu copilul dumneavoastra (dupa saptamana 14 scade foarte mult riscul de avort spontan), iar aceasta va sporeste starea de bine. In curand veti simti miscarile fetale; si se spune ca acesta este momentul minunat al sarcinii.
Din pacate nu sunt numai vesti bune! Puteti deveni… constipata. Vor aparea schimbari si la nivelul sanilor iar acestia s-ar putea sa secrete colostru. S-ar putea sa va apara alunite si pete intunecate pe piele. Schimbarile de stare sunt destul de intalnite in aceasta perioada odata cu aparitia unor intrebari ca: ‘va fi copilul sanatos la nastere’, ‘voi fi un parinte bun’, ‘ma voi descurca financiar’ sau ‘oare fac tot ce pot ca sa am o sarcina normala’? Asemenea stari anxioase pot fi inlaturate daca veti discuta cu ginecologul dumneavoastra sau daca va veti documenta singura fie citind, fie urmand un curs prenatal.
In sarcina uterul creste de 14 ori in dimensiuni si de 20 de ori in greutate. Uterul are acum dimensiunea unui grapefruit mare si hainele vor deveni mai stranse in jurul taliei. Veti observa o linie intunecata (linia nigra) care coboara pe mijlocul abdomenului; chiar si sfarcurile, areolele sau alunitele mai vechi devin mai inchise la culoare – hiperpigmentarea va disparea dupa nastere. Corpul dumneavoastra a inceput sa ia in greutate iar talia va incepe sa creasca odata cu uterul care urca, iar stomacul va iesi in afara din ce in ce mai mult. Uterul dumneavoastra, sufiecient de mare sa ‘explice’ privitorilor ca sunteti intr-adevar insarcinata – nu este insa atit de mare incat sa ‘va stea in cale’.
Daca nu ati simtit copilul miscandu-se nu trebuie sa va ingrijorati pentru ca fatul este inca destul de mic in dimensiuni iar miscarile pe care le face in uter nu vor putea fi simtite pana cand nu va creste mai mare. Majoritatea femeilor insarcinate simt miscarile fetale la circa 18 saptamani, unele simt aceste miscari mai rapid, in jurul saptamanii a 16-a. Daca aceasta este prima sarcina miscarile fetale pot fi simtite chiar mai tarziu, cam in saptamana 20. Primele miscari pot fi asemanatoare cu miscarile unui fluture, ale bulelelor din apa gazoasa sau cu a popcornului cand se prepara. Mai tarziu, vor avea caracterul unei lovituri.
Recomandari
De acum schimbarile interne si cele externe vor urma acelasi ritm: pe masura ce creste copilul, va creste si burta. Tot acum incepe sa creasca si apetitul dumneavoastra. Cu toate acestea, nu este momentul sa va ganditi la cura de slabire: ar putea avea efecte negative asupra sarcinii. In acest stadiu, copilul este bine format si are nevoie de toti nutrientii pe care ii poate primi de la mama, care sa il ajute sa creasca. De aceea este foarte important sa va mentineti alimentatia sanatoasa si programul de exercitii fizice. Alimentatia sanatoasa contribuie inclusiv la sporirea imunitatii mamei si a fatului, iar daca ati neglijat-o, este timpul sa puneti la punct acest aspect. Mai mult, este nevoie sa introduceti in regimul alimentar vitaminele si mineralele impreuna cu calciu de care aveti nevoie.
O dieta sanatoasa trebuie sa contina combinatia optima de carbohidrati, vitamine, minerale, proteine si grasimi. Alimentatia bogata in fructe si legume este esentiala pentru a evita deficientele nutritionale destul de raspandite in perioada sarcinii. In plus, continutul lor bogat in fibre va ajuta sa scapati de neplacerile constipatiei.
In acest trimestru ar trebui sa luati in greutate intre 5,4 – 6,4 kg (intre 10 si 16 kg pe parcursul intregii sarcini), daca ati inceput sarcina la o greutate normala. Ca sa tineti in frau cresterea in greutate, o rezolvare ar fi: sa mancati mai multe legume si fructe, cereale integrale si produse lactate dietetice; sa evitati mancarurile de tip fast-food, chips-urile. Un alt mod ar fi acela de a face exercitii zilnic, de exemplu: mersul pe jos, inotul, sunt recomandate. Pentru multe femei insarcinate acestea sunt destul de greu de realizat. Un studiu arata ca 38% din gravide au luat in greutate mai mult decat le-a fost recomandat de catre medic, 12% nu au luat suficient in greutate, restul de 50% avand o evolutie in limitele acceptate.
Excesul de greutate va afecteza in mod negativ corpul: dureri frecvente de spate si predispunere mai mare la caderi, aparitia vergeturilor odata cu cresterea uterului si a sanilor. Kilogramele in plus din timpul sarcinii pot deveni usor o obsesie, mai ales daca ati luat in greutate mai mult decat este recomandat (intre 10 – 16 kg) chiar daca anterior sarcinii ati fost o femeie normoponderala. Cu siguranta corpul dumneavoastra nu va fi cum a fost inainte de aceasta sarcina dar, daca aveti o alimentatie corecta si daca faceti sport veti scapa de excesul de kilograme.
Puteti sa planificati chiar si unele calatorii avand in vedere ca deplasarile in al doilea trimestru de sarcina nu sunt periculoase, cu conditia ca drumul sa nu fie accidentat. In timpul calatoriei, dar nu numai, evitati ridicarea greutatilor mari; iar cand vine vorba de mancare, cea mai sanatoasa este cea fara conservanti. Pe parcursul calatoriei, preveniti eventualele infectii ce ar duce la administrarea de medicamente neindicate in timpul sarcinii. Daca nu o calatorie, planuiti macar o intalnire romantica cu partenerul, in oras sau chiar acasa. Odata cu sosirea copilului va fi foarte greu sa plecati un week-end fara copil. Nu ratati acesta ultima sansa de a fi doar voi doi.
Comentarii pentru Saptamana 14