Saptamana 18

In aceasta saptamana de sarcina, cele mai multe gravide percep pentru prima oara miscarile fetale. Trebuie mentionat insa ca nu este nimic grav daca inca nu se intampla acest lucru. Nu este neobisnuit ca femeile sa nu recunoasa miscarile fetale pana in saptamanile 20 – 22 de sarcina. Aceasta este o saptamana in care talia dumneavoastra nu va mai pacali pe nimeni: pentru toti este clar ca sunteti insarcinata!

Ce se intampla

Cranio-caudal, bebelusul masoara aproximativ 14 cm (din crestet pana la talpi aproximativ 20 cm), cantareste aproape 200 gr si … creste in continuare. In saptamana 18 de sarcina copilul continua sa dezvolte straturi de grasime, totusi cresterea lui va fi mai lenta decat in saptamanile anterioare. Vasele de sange sunt vizibile prin pielea subtire, urechile sunt pozitionate normal si sunt proeminente. Pielea este acum formata din 2 straturi distincte, derm si epiderm. Ochii copilului continua sa se dezvolte, retinele sunt deja capabile sa sesizeze fascicule de lumina. Un strat protector de mielina incepe sa se formeze in jurul nervilor, strat care va continua sa se dezvolte inca un an dupa nastere.
Copilul poate deja sa inghita si zilnic va inghiti aproape 1 litru de lichid amniotic. Studii recente arata ca deja copilul are senzatia de sete. Setea poate fi responsabila pentru cantitatea de lichid amniotic inghitita cu scopul de a-l mentine la un nivel constant. Desi copilul a crescut, spatiul din uter este inca suficient asa ca micutul va fi activ si se va misca in voie, luand pauze in intervalele de timp in care se va odihni. Copilul si-a dezvoltat un ritual de somn asemanator unui nou-nascut. El va sta treaz aprope la fel de mult cat va dormi. Mai mult, in perioadele de activitate, copilul poate tresari sau poate sta chiar picior peste picior. Daca aveti acasa un stetoscop, puteti verifica singura bataile inimii copilului dumneavoastra. In acest moment eventualele probleme ale inimii copilului pot fi detectate cu ajutorul unei ecografii.
Fatul va deveni mai sensibil la sunete odata ce oasele urechii interne se vor intari iar zona creierului responsabila cu partea de auz se va dezvolta. Micutul va deveni, incet, incet, familiarizat cu sunetele ce se repeta in jurul lui cum ar fi bataile inimii dumneavoastra, vocile persoanelor din preajma, sunetele cauzate de activitatile zilnice sau sangele care circula prin cordonul ombilical. Asa ca fiti mereu calma. Este posibil sa reactioneze la zgomotele puternice din afara mediului intrauterin.
Oasele copilului, desi in plina dezvoltare, sunt inca subtiri. Din aceasta saptamana va incepe procesul de osificare, ele devenind mai grele si mai puternice. Primele care trec prin acest proces sunt oasele picioarelor si cele ale urechii interne. De altfel, in aceasta perioada micutul este ‘ocupat’ cu indoitul mainilor si picioarelor, motiv pentru care miscarile sale vor deveni mult mai perceptibile pentru dumneavoastra. Daca copilul este fata, uterul si trompele uterine sunt deja formate si la locul lor. Daca este baiat, organele lui genitale sunt vizibile, desi ele pot fi ascunse vederii in timpul ecografiei.

Cum va simtiti

In aceasta perioada puteti sa va simtiti uterul la aproximativ doua degete sub linia buricului; el este acum cam cat un pepene galben. In mod normal, pana acum ati luat in greutate intre 2 si 6 Kg. Din aceste motive, incepe sa se vada mult mai bine sarcina! Pe langa modificarile aspectului exterior, sunt si multe modificari interne. Sistemul cardiovascular trece prin anumite schimbari: inima si vasele de sange ale mamei reactioneaza mai lent datorita cresterii volumului sanguin pe masura ce fatul creste si are neveoie de mai mult oxigen si nutrienti. De aceea, tensiunea arteriala s-ar putea sa fie sub cea normala. Datorita reactiilor intarziate ale sistemului vascular, hipotensiunea posturala poate cauza ameteli si senzatii de lesin. Ca urmare, daca va ridicati prea brusc va simtiti ametita. Aceasta situatie poate fi ameliorata prin schimbarea frecventa a pozitiei indiferent daca stati in picioare sau sunteti asezata.
Unele femei vor avea probleme de digestie sau vor fi constipate. Indigestia poate duce la arsuri in zona pieptului si ocazional chiar la dureri de cap. Puteti simti o usoara crestere a sensibilitatii buricului datorata uterului care apasa pe el. Pe masura ce uterul creste, el apasa pe diafragm si plamani, ingreunand respiratia si pe vezica urinara, determinand urinari frecvente, ambele devenind suparatoare mai ales in cursul noptii; din acest motiv este recomandat sa va formati un obicei ca inainte de culcare sa mergeti la toaleta. In aceasta perioada a sarcinii vei observa scurgeri vaginale abundente, fenomen numit leucoree. Vor aparea schimbari notabile si la nivelul sanilor care vor deveni mai sensibili si mai mari in timp ce areolele vor incepe sa capete o nuanta intunecata. Pe mijlocul abdomenului se accentueaza mai mult linia maronie care coboara de sub stern pana la osul pubian, trecand prin ombilic (linea nigra) care este specifica sarcinii si va disparea dupa nastere.
Unul dintre miturile sarcinii spune ca fiecare sarcina costa un dinte al mamei oferind explicatia ca dezvoltarea copilului are nevoie de mult calciu si ca asta ar afecta dintii mamei. Acest lucru nu este adevarat. Este insa adevarat ca in aceasta perioada, datorita hormonilor, veti remarca ca gingia dvs devine mai sensibila si sangereaza in timpul spalarii dintilor. De aceea, e bine sa folositi o periuta de dinti mai moale. Daca mergeti la dentist in timpul sarcinii nu uitati sa ii spuneti ca sunteti insarcinata. In cazul in care e nevoie sa va faca o radiografie dentara, acest lucru trebuie sa aiba loc doar daca se foloseste un sort special de protectie.

Recomandari

Chiar daca sunteti o viitoare mamica, care lucreaza, este obligatoriu sa va luati pauze de odihna si eventual sa dormiti cate putin din cand in cand pentru a va relaxa si a alunga stresul. E posibil sa aveti mancarimi localizate pe abdomen datorate intinderii pielii. Daca nu ati renuntat inca la hainele si lenjeria stramte acum este momentul: este posibil sa aveti parte de mancarimi ale pielii si din aceasta cauza. Cremele hidratante impotriva vergeturilor vor reduce din discomfortul provocat de mancarime.
Evitati sa stati pe spate in ultimele doua trimestre ale sarcinii, deoarece uterul va sta pe vena cava inferioara care asigura circulatia sangelui intre inima si partea inferioara a corpului. Este mai bine ca atunci cand stati intinsa sa stati pe stanga ori pe dreapta, deoarece aceasta pozitie va imbunatateste circulatia sangelui si previne comprimarea venei cave.
Incercati sa mancati numai mancare sanatoasa si tineti cont ca tot ceea ce mancati sau beti ajunge si la copil. Mai mult, acesta nu este un moment oportun sa va ganditi la dieta sau la slabit. Pentru a va pastra energia trebuie sa consumati alimente bogate in fibre, foarte multe fructe uscate precum si gustari bogate in proteine (branza, lapte, cereale integrale, fructe proaspete si legume). S-a modificat centrul de greutate al corpului. Aveti grija sa va incaltati cu pantofi fara toc si comozi!
Incepeti sa faceti o lista cu nume pentru copil. Consultati-va cu partenerul dumnevoastra si adaugati sau taiati nume din lista. Unele cupluri au facut o serie de reguli pentru aceasta. Faceti acest lucru pana cand gasiti un set de nume cu care sunteti de acord amandoi. Vorbiti despre motivele care va fac sa va placa sau sa va displaca anumite nume.
Daca aveti anumite indoieli sau nelemuriri in legatura cu orice aspect legat de sarcina sau nastere, este recomandabil sa le discutati cu medicul dumneavoastra, oricat de puerile vi s-ar parea unele dintre ele.

Comentarii pentru Saptamana 18


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Odiseea sarcinii

  • In practica medicala, prima saptamana de sarcina se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, desi conceptia inca nu a avut loc. Din aceasta zi incepe numararea celor ...

    Citește în continuare
  • Ovulul si sperma s-au intalnit si incepe o calatorie fascinanta de 7 - 10 zile inspre uter. Sarcina dumneavoastra este un zigot (oul fecundat), o colectie de celule care se divid r...

    Citește în continuare
  • Inca nu apare nici o modificare sesizabila, ba chiar s-ar putea sa se schiteze semnele unui sindrom premenstrual. Un test de sarcina simplu poate sa va ajute incepand cu a 12-a zi ...

    Citește în continuare