Saptamana 8

Se implinesc doua luni de sarcina si va aflati deja in a doua jumatate a primului trimestru de graviditate. Este momentul in care vor putea fi observate schimbari subtile in aspectul exterior. Schimbarile interne pe de alta parte s-au petrecut intr-un ritm foarte rapid iar copilul se indreapta spre sfarsitul stadiului sau de embrion si inceputul celui de fat. De acum incolo vor scadea simtitor si sansele de a pierde sarcina.

Ce se intampla

Embrionul are acum aproape 2 cm – marimea unui bob de strugure – si toate trasaturile externe ale unui om, cantarind doar 3 gr. Incepe sa se dezvolte urechea interna, oasele, iar musculatura se poate contracta usor. Degetele de la maini si picioare care inca sunt legate unele de altele tind sa creasca mai lungi iar trasaturile fetei devin mai proeminente. Fata si maxilarul cu mugurii dentari sunt bine formate, apare buza superioara, cerul gurii si muschii faciali. Pleoapele se dezvolta si mai mult iar varful nasului devine vizibil. Pielea este subtire ca o foaie de hartie iar venisoarele vizibile. Pe masura ce corpul copilului incepe sa se indrepte, coada embrionica dispare. Mugurii organelor sexuale apar in aceasta saptamana, totusi ele nu sunt vizibile, fiind inca in formare. Acum structura scheletului copilului este formata din cartilaje dar incepand cu a 47-a zi primele celule osoase incep sa inlocuiasca cartilajele. Oasele bratelor si cele ala miinilor devin tari iar incheieturile incep sa se dezvolte. Ficatul copilului produce mari cantitati de celule rosii pina cind se va forma sira spinarii si isi va prelua rolul. Sangele incepe sa circule printr-un sistem circulator rudimentar, si tractul digestiv va continua sa creasca, in special intestinele. Desi majoritatea organelor copilului s-au format deja, nu sunt inca dezvoltate si functionale.

Cum va simtiti

Dupa cum nivelul hormonal difera de la persoana la persoana, la fel difera si schimbarile ce au loc in aceasta perioada. Unele femei care pana acum slabisera, vor recupera kilogramele pierdute si vor incepe sa mai si creasca in greutate. Corpul s-a acomodat la schimbarile interne si de aceea simptomele de greata matinale vor scadea in intensitate in majoritatea cazurilor, fiind putine femeile la care acestea se vor accentua:
totul tine de nivelul de toleranta al corpului. Cu toate acestea, in a 8-a saptamana unele femei pot avea cele mai rele simptome de greata de pana acum, iar daca mai sunt corelate si cu schimbarile externe ale organismului, acestea ar putea deveni extrem de inconfortabile si greu de suportat. Este posibil ca deja sa fi inceput cresterea in diametru a taliei desi schimbarile sunt inca graduale si lente. Daca va apasati usor pe abdomen, veti putea simti uterul care e tot mai mare, in acest stadiu ajungand la dimensiunea unei portocale. Cantitatea de sange, chiar daca poate nu va dati seama a crescut cu 40-50%. Sanii pot devenii mai sensibili la atingere deoarece corpul se pregateste pentru lactatie. In jurul sanilor va pot aparea vene inchise la culoare denumite varice, rezultat al cresterii circulatie sanguine. Areolele sau pielea din jurul lor tinde sa se inchida la culoare datorita schimbarilor hormonale. Mici glande denumite ‘tuberculii lui Montgomery’ se dezvolta pe areole iar mameloanele tind sa creasca in dimensiune, acestea eliminand uneori un lichid galbui denumit colostru. Puteti avea parte de indigestie, arsuri cauzate de aciditate si o senzatie de balonare datorate retentiei de apa. De asemenea este posibil sa aveti crampe si dureri in partea de jos a abdomenului datorita cresterii uterului. Nu este exclus nici sa aveti parte de contractii ale uterului sau de dureri ocazionale radiind pana in picioare asemeni celor provocate de nervul sciatic.

Recomandari

Ingrijirea prenatala este foarte importanta pentru sanatatea dumneavoastra si dezvoltarea normala a copilului, deci asigurati-va ca programarile la medic sunt o prioritate. Daca va incadrati in randul gravidelor cu risc crescut (ex. avorturi multiple, peste 35 de ani sau o istorie a unor sarcini complicate), medicul va dori sa va vada cat mai curand posibil si cat mai des pe perioada intregii sarcini. Probabil ca deja aveti prima programare la medic. Aveti emotii si e normal. La ce ar trebui sa va astepti la prima vizita? – examen ecografic – examen pelvian (marimea uterului, chisturi, coloratia cervixului) – testul Babes Papanicolau uneori – recomandarea efectuarii unor analize: – proba de sange (factorul Rh, fier, calciu, imunitate, in special rubeola) – proba de urina (pentru hCG, proteine etc) – tensiunea, greutatea, istoricul bolilor in familie Tot acum veti putea discuta cu doctorul detalii legate de dieta, exercitii fizice, cresterea in greutate, precautii pentru a evita o pierdere a sarcinii, riscuri din mediul inconjurator, medicatia in diverse probleme. Profitand de aceasta ocazie puteti sa obtineti mai multe informatii referitoare la situatiile de urgenta dar si chestiuni legate de sarcina si nastere fata de care aveti dubii. Este recomandat sa faceti lunar cate un control pentru a monitoriza starea dumneavoastra de sanatate si modul in care progreseaza sarcina.

<

Comentarii pentru Saptamana 8


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește mai multe despre Odiseea sarcinii

  • In practica medicala, prima saptamana de sarcina se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, desi conceptia inca nu a avut loc. Din aceasta zi incepe numararea celor ...

    Citește în continuare
  • Ovulul si sperma s-au intalnit si incepe o calatorie fascinanta de 7 - 10 zile inspre uter. Sarcina dumneavoastra este un zigot (oul fecundat), o colectie de celule care se divid r...

    Citește în continuare
  • Inca nu apare nici o modificare sesizabila, ba chiar s-ar putea sa se schiteze semnele unui sindrom premenstrual. Un test de sarcina simplu poate sa va ajute incepand cu a 12-a zi ...

    Citește în continuare